Ungersk rotfruktsgulasch med nötkött

Lite mindre kött i gulaschen gör den både god och nyttigare.

Skriv ut4-61 timme och 20 minuter

    500 g nötbringa eller annat framdelskött, t ex märgpipa

    3 gula lökar, skalade och grovhackade

    100 g palsternacka, skalade och i bitar

    3 stora morötter, skalade och i bitar

    3 msk tomatpuré

    2 tsk hela kumminfrön

    2 tsk rökt paprikapulver

    ca 1 liter vatten + 2 msk konc oxfond

    rivet skal av 1 citron, ekologisk

    olivolja till stekning

    salt och nymald svartpeppar

    Till servering

    3 dl fullkornsris

    1 dl naturell yoghurt

    500 g kokt brysselkål

    1. Skär köttet i kuber.
    2. Fräs löken i lite olja i en stekpanna utan att den tar färg och lägg sedan över i en stor gryta.
    3. Fortsätt bryna rotfrukterna i pannan. Lägg åt sidan på ett fat, de ska tillsättas senare.
    4. Bryn köttet i omgångar tills det blir lite brynt. Lägg köttet i grytan och tillsätt tomatpurén.
    5. Sätt grytan på värmen och fräs lök och kött ytterligare ett par minuter med tomatpurén.
    6. Mortla kumminfröna lätt och tillsätt dem tillsammans med paprikapulvret.
    7. Häll på vatten så det täcker och blanda ner fonden. Låt grytan sjuda sakta med lock cirka 40 minuter. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
    8. Tillsätt rotfrukterna i grytan och sjud ytterligare 20 minuter utan lock tills köttet är mört. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
    9. Servera med fullkornsris samt en klick yoghurt och brysselkål.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept