8 små knäckebrödsbitar
50 g kallrökt lax, ca 2/3 skiva
½ avokado
½ salladslök, skivad
1 klyfta citron
1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
1 tsk svarta eller vita sesamfrön
1 tsk rosépeppar, lätt krossad
Mosa avokado och blanda med salladslök. Pressa i citron och salta och peppra.
Rosta eventuellt sesamfröna snabbt på medelvärme i en panna. Blanda med rosépeppar.
Bre avokadoröran på bröden, fördela laxen ovanpå och strö på sesamfrön blandat med rosépeppar.
Rågsnittar med parmesankräm och fikon
8 små bitar rågbröd, rostat
30 g cream cheese light
2 msk finriven parmesan
1 färskt fikon
1 tsk flytande honung
1 mskrostad flisad eller flagad mandel
Blanda cream cheese och parmesan och fördela på brödbitarna.
Skär fikonet i 8 klyftor och dekorera med dem.
Droppa på ett par droppar honung på varje och strö på mandeln.
Tortillasnibbar med romkräm
1 medelstort tortillabröd, helst fullkorn
½ burk valfri rom, t ex stenbitsrom
3 msk växtbaserat crème fraiche alternativ
nymald svartpeppar efter smak
1 msk hackad gräslök
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär eller klipp tortillabrödet i 8 snibbar.
Lägg brödsnibbarna på en plåt och rosta i mitten av ugnen cirka 2 min tills de får lite färg.
Rör ihop rom och växtbaserad crème fraiche och krydda med peppar.
Klicka på det på bröden och toppa med gräslök och ytterligare lite peppar.