Tre sorters tilltugg till nyår

Perfekt tilltugg men även som alternativ till förrätt.

Skriv ut8 15 min på varje

Avokadosnittar med rökt lax

8 små knäckebrödsbitar
50 g kallrökt lax, ca 2/3 skiva
½ avokado
½ salladslök, skivad
1 klyfta citron
1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
1 tsk svarta eller vita sesamfrön
1 tsk rosépeppar, lätt krossad

Mosa avokado och blanda med salladslök. Pressa i citron och salta och peppra.
Rosta eventuellt sesamfröna snabbt på medelvärme i en panna. Blanda med rosépeppar.
Bre avokadoröran på bröden, fördela laxen ovanpå och strö på sesamfrön blandat med rosépeppar.

Rågsnittar med parmesankräm och fikon

8 små bitar rågbröd, rostat
30 g cream cheese light
2 msk finriven parmesan
1 färskt fikon
1 tsk flytande honung
1 mskrostad flisad eller flagad mandel

Blanda cream cheese och parmesan och fördela på brödbitarna.
Skär fikonet i 8 klyftor och dekorera med dem.
Droppa på ett par droppar honung på varje och strö på mandeln.

Tortillasnibbar med romkräm

1 medelstort tortillabröd, helst fullkorn
½ burk valfri rom, t ex stenbitsrom
3 msk växtbaserat crème fraiche alternativ
nymald svartpeppar efter smak
1 msk hackad gräslök

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär eller klipp tortillabrödet i 8 snibbar.
Lägg brödsnibbarna på en plåt och rosta i mitten av ugnen cirka 2 min tills de får lite färg.
Rör ihop rom och växtbaserad crème fraiche och krydda med peppar.
Klicka på det på bröden och toppa med gräslök och ytterligare lite peppar.

Sundkurs Kompass

Matnyttigt

Lax

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Relaterade recept

Se mer recept