Vad är godare än en len svampsoppa. Komplettera gärna med en sallad före eller efter eller servera som förrätt till en sensommarmiddag.
Skriv ut4 portioner40 minuter
1 liter blandsvamp, rensad och hackad
3-4 msk oliv- eller rapsolja
1 gul lök, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 dl fint tärnad rotselleri
8 dl kantarellbuljong alt vegetabilisk buljong
2 tsk torkad timjan
1 dl växtbaserad crème fraiche, t ex av havre
1 tsk flytande honung
1 msk ljus soja
nymald svartpeppar efter smak
Till servering
tryffelolja eller olivolja
gärna lite stekt svamp
grovt bröd
Lägg svampen i en torr panna och låt vätskan koka in. Tillsätt oljan och fräs svampen på medelvärme tills det ”knäpper” om den.
Tillsätt lök, vitlök och rotselleri och låt det fräsa med de sista minuterna utan att det tar färg. Peppra.
Lägg över i en gryta.
Häll i buljong samt timjan. Låt det sjuda utan lock i 20 minuter på svag värme.
Tillsätt växtbaserad crème fraiche och mixa soppan slät.
Smaka av med honung, soja och peppar.
Servera med några droppar tryffel- eller olivolja i varje tallrik. Det är gott med några hela stekta svampar på. Låt pepparkvarnen gå runt. Servera gärna med ett grovt bröd.