Sötpotatisen ger en söt och rund smak tillsammans med spenaten, den annars så mastiga rätten.
Skriv ut4-6 portioner1 timme och 20 minuter
300 g fullkornspasta, t ex fusilli
500 g sötpotatis, skalad och tärnad
3 msk rapsolja till stekning
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
5 msk vetemjöl
7 dl mellanmjölk
2 dl riven lagrad mager ost
200 g babyspenat
1 tsk rökt paprikapulver (alt vanligt)
1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Frasig topping
¾ dl panko (japanskt ströbröd, finns i välsorterad butik) alt smulat torrt bröd eller ströbröd
½ dl solroskärnor
½ dl riven lagrad mager ost
1-2 msk rapsolja till stekning
Till servering
sallad på grova grönsaker t ex på riven rödkål och apelsin om säsong
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan men gärna ett par minuter kortare p g a av det ska gå i ugnen. Häll av vattnet genom ett durkslag.
Smörj en ugnsform med lite olja.
Koka sötpotatisen mjuk i vatten i en kastrull cirka 5 minuter.
Häll av vattnet och mixa potatisen till en slät puré.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlöken lätt utan att den tar färg.
Vispa i mjölet.
Sänk värmen och späd med lite av mjölken till en tjock redning. Fortsätt sedan att tillsätta mjölken under vispning till en klumpfri sås. Låt sjuda i cirka 3-4 minuter under omrörning.
Blanda i sötpotatispurén och osten, rör tills det blir slätt och osten smälter.
Smaka av med rökt paprikapulver och salt och peppar.
Blanda den kokta pastan med sötpotatissåsen och spenaten i kastrullen. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar och häll upp i ugnsformen.
Stek brödsmulorna och solroskärnorna hastig i lite olja i en stekpanna så det får färg. Rör i osten och toppa gratängen med det.
Gratinera i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Servera med sallad.
Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.