Rågbröd med valnötter och pomerans

Ett riktigt fint julbröd med smak av valnötter och pomerans.

Skriv ut202 timmar

    1 dl rapsolja

    5 dl vatten

    1 paket jäst, 50 g

    1 tsk salt

    2 msk flytande honung

    7 dl grovt rågmjöl

    6 dl vetemjöl

    1 msk malen pomerans

    75 g valnötskärnor, lätt krossade

    1. Värm olja och vatten och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
    2. Smula jästen i en bunke, gärna till en köksmaskin och tillsätt vätskan, salt och honung.
    3. Blanda i mjölsorterna och pomeransen, lite i sänder.
    4. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter.
    5. Låt degen jästa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
    6. Knåda degen på mjölat bakbord och arbeta in valnötterna.
    7. Forma till en rund stor limpa och lägg på bakpappersklädd plåt.
    8. Pudra över lite rågmjöl och låt det jäsa övertäckt i 30 minuter.
    9. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
    10. Flytta upp brödet i övre delen av ugnen och grädda ytterligare cirka 10 minuter.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Råg

    Är mer fiberrikt än vete, har lågt glykemiskt index, ger lång mättnad och innehåller mycket vitaminer och mineraler.

    Relaterade recept

    Se mer recept