Provencalsk ”tian” – grönsaksgratäng

Tian är en provencalsk grönsaksrätt som man gör i ugnen. Kan ätas varm eller kall som tillbehör eller som grön rätt med gryn eller rostad potatis till. Kan även serveras som ett matigare komplement till kräftkalaset.

Skriv ut6-81 timme och 30 minuter + tid för svalning och vila

    1 aubergine, i centimetertjocka skivor

    1 squash, i centimetertjocka skivor

    1 stor röd paprika, i stora bitar

    1 stor gul paprika, i stora bitar

    1 gul lök, skalad och skivad

    3 vitlöksklyftor, skalade och skivade

    oliv- eller rapsolja till stekning

    400 g passerade tomater

    3 msk hackad färsk timjan

    1 dl riven parmesanost

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till dekoration

    färska örter

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Klä en rund form men löstagbar kant cirka 26 cm i diameter med bakplåtspapper.
    3. Stek alla grönsaker i omgångar i rikligt med olja i en stekpanna tills det mjuknar lite.
    4. Blanda allt i en skål och häll i tomaterna, timjan och parmesanost. Salta och peppra.
    5. Packa blandningen hårt i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 50 minuter.
    6. Låt tianen ”sätta sig” 1 timme innan servering. Dekorera med örter.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept