Potatis-ärt-sparrissallad med ugnsstekt valborgslax

Härlig vårmat som är enkel att göra.

Skriv ut41 timme

    700 g laxfilé, urbenad

    1 dl pesto

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Potatis-ärt-sparrissallad

    800 g småpotatis, tvättade

    1 knippe sparris (250 g)

    250 g frysta små ärter

    1 ekologisk citron, tvättad och rivet skal

    1 kruka dill eller dragon, hackad (spar lite till dekoration)

    2 ägg, mjukkokta, skalade och klyftade

    Dressing

    saften från citronen

    2 tsk fransk senap

    1 vitlöksklyfta, skalad och riven

    1 dl olivolja

    3 msk matyoghurt

     

    Sätt ugnen på 225 grader.

    Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra laxen och bred peston över.

    Tillaga i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

    Koka potatisen i vatten i en kastrull tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Dela potatisar som är stora i mindre bitar.

    Bryt av den nedre torra delen på sparrisen och släng den. Koka sparrisen snabbt i lättsaltat vatten i en kastrull, cirka 2 minuter. Spola av i iskallt vatten.

    Skär sparrisen i mindre bitar.

    Tillaga ärterna enligt anvisning på paketet. Spola dem kalla.

    Blanda potatis, sparris, ärter och citronskal.

    Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över potatissalladen och vänd runt. Salta och peppra.

    Garnera med ägg och lite mer örter.

    Servera till laxen.

    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept