Moussaka

God grekisk gratäng som serveras med en stor sallad. Perfekt för hela familjen.

Skriv ut6 portioner1 1/2 timme

    1 aubergine (ca 500 g), skuren i tunna skivor

    500 g mjölig potatis, skalad och skuren i tunna skivor

    oliv- eller rapsolja till stekning

    salt

    1 dl riven mager ost

    Lammfärssås

    300 g lammfärs

    1 gul lök, skalad och hackad

    3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    oliv- eller rapsolja till stekning

    1 dl små svarta linser, t ex belugalinser

    3 msk tomatpuré

    400 g krossade tomater

    2 msk hackad färsk rosmarin, alt 2 tsk torkad

    1 dl vitt vin

    1 ½ dl urkärnade kalamataoliver

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Bechamelsås

    3-4 msk oliv- eller rapsolja

    6 msk vetemjöl

    8 dl lättmjölk

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    grönsallad

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Börja med bechamelsåsen: Värm upp oljan i en stor kastrull och vispa i mjölet. Se till så det inte bränns.
    3. Späd genast med mjölken, lite i taget under vispning. Låt såsen sjuda 3-4 minuter på svag värme.
    4. Smaka av med salt och peppar.
    5. Gör lammfärssåsen:
    6. Fräs lök och vitlök i olja i en panna utan att det tar färg.
    7. Tillsätt färsen och bryn tills det får lite färg.
    8. Lägg i linserna.
    9. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter.
    10. Häll i tomater, rosmarin, vin och oliver och låt det puttra ihop under lock 15 minuter.
    11. Smaka av med salt och peppar.
    12. Stek aubergineskivorna i lite olja ett par minuter på var sida tills de får färg. Salta lätt.
    13. Smörj en rektangulär form med olja och lägg ett lager potatis och aubergine i botten.
    14. Varva sedan bechamelsås och lammfärssås med potatis och aubergine i lager.
    15. Låt översta lagret vara bechamelsås.
    16. Strö över lite ost och grädda cirka 40-45 minuter tills moussakan fått färg och potatisen känns mjuk när du sticker i den. Täck moussakan mot slutet om den får för mycket färg.
    17. Servera med en matig sallad.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept