Klassisk sjömansbiff

Sjömansbiff är en klassisk, god och lättlagad rätt som sköter sig själv i grytan. Servera med rårörda lingon och grönsaker.

Skriv ut4-6 portioner1 1/2 timme

    500-600 g märgpipa eller fransyska

    4 gula lökar, skalad och skivade

    4 medelstora morötter (300 g), skalade och skivade

    rapsolja till stekning

    1 kg potatis, skalad och skivad

    3 lagerblad

    33 cl lättöl

    3 dl köttbuljong

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    gröna grönsaker, t ex brysselkål (gärna med olivolja och lite hackad rostad mandel eller nötter på)

    rårörda lingon

    1. Skär köttet i tunna skivor och skär bort synligt fett.
    2. Bryn lök och morötter var för sig i lite olja i en stekpanna och tag upp och lägg det åt sidan.
    3. Bryn köttet lätt på båda sidor.
    4. Lägg ett lager potatis och morötter i botten av en stor stekgryta.
    5. Lägg på lök och kött samt lagerblad och fortsätt tills grytan är full.
    6. Salta och peppra mellan varven. Avsluta med potatis och morötter.
    7. Blanda öl och buljong och häll på.
    8. Lägg på lock och låt det sjuda 45 minuter till en timme tills köttet är mört.
    9. Bjud gröna grönsaker och lingon till.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept