Kalljäst saffransbutterkaka med kanel och russin
Kanel och saffran går utmärkt ihop. I den här fina butterkakan samsas smakerna med blonda russin. Degen är kalljäst över natten som ger en fin textur.
Skriv ut12-14 portioner1 timme + 9 timmars jäsning
½ paket jäst (25 g)
2 ½ dl mellanmjölk
1 gram stött saffran (2 kuvert)
50 g mjukt vegetabiliskt matfett av bra kvalitet
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 ½ dl fullkornsdinkel, alt grahamsmjöl
1 krm salt
Fyllning
100 g mjukt vegetabiliskt matfett av bra kvalitet
½ dl strösocker
2 msk malen kanel
1 dl blonda russin, alt vanliga russin
Dekoration
1 uppvispat ägg
25 g hackad sötmandel
- Smula jästen i en bunke till en hushållsassistent alternativt en stor bunke.
- Häll på mjölk och saffran och blanda tills jästen är löst.
- Tillsätt matfettet i små bitar och rör tills det är finfördelat.
- Häll i resten av ingredienserna till degen och arbeta den smidig cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Låt jäsa övertäckt med plastfolie i kylen över natten, minst 8 timmar.
- Ta ut degen och låt den fortsätta jäsa i rumstemperatur 1 timme.
- Kavla ut degen till en stor rektangulär platta som är cirka ½ cm tjock.
- Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred på.
- Rulla ihop degen till en tajt rulle från långsidan.
- Dela rullen i två halvor på längden.
- Tvinna dem och lägg i en form med löstagbar kant som mäter ca 26 cm.
- Täck med plast och låt jäsa ytterligare 45 minuter – 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på hackad mandel.
- Grädda längst ner i ugnen cirka 25 minuter tills den får fin färg.
Relaterade recept
Se mer recept