Kalljäst saffransbutterkaka med kanel och russin

Kanel och saffran går utmärkt ihop. I den här fina butterkakan samsas smakerna med blonda russin. Degen är kalljäst över natten som ger en fin textur.

Skriv ut12-14 portioner1 timme + 9 timmars jäsning

    ½ paket jäst (25 g)

    2 ½ dl mellanmjölk

    1 gram stött saffran (2 kuvert)

    50 g mjukt vegetabiliskt matfett av bra kvalitet

    1 dl strösocker

    4 dl vetemjöl

    3 ½ dl fullkornsdinkel, alt grahamsmjöl

    1 krm salt

    Fyllning

    100 g mjukt vegetabiliskt matfett av bra kvalitet

    ½ dl strösocker

    2 msk malen kanel

    1 dl blonda russin, alt vanliga russin

    Dekoration

    1 uppvispat ägg

    25 g hackad sötmandel

    1. Smula jästen i en bunke till en hushållsassistent alternativt en stor bunke.
    2. Häll på mjölk och saffran och blanda tills jästen är löst.
    3. Tillsätt matfettet i små bitar och rör tills det är finfördelat.
    4. Häll i resten av ingredienserna till degen och arbeta den smidig cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
    5. Låt jäsa övertäckt med plastfolie i kylen över natten, minst 8 timmar.
    6. Ta ut degen och låt den fortsätta jäsa i rumstemperatur 1 timme.
    7. Kavla ut degen till en stor rektangulär platta som är cirka ½ cm tjock.
    8. Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred på.
    9. Rulla ihop degen till en tajt rulle från långsidan.
    10. Dela rullen i två halvor på längden.
    11. Tvinna dem och lägg i en form med löstagbar kant som mäter ca 26 cm.
    12. Täck med plast och låt jäsa ytterligare 45 minuter – 1 timme.
    13. Sätt ugnen på 200 grader.
    14. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackad mandel.
    15. Grädda längst ner i ugnen cirka 25 minuter tills den får fin färg.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept