Grönkålssoppa med vita bönor och smakrik korv

En riktigt mättande soppa. Perfekt nu i grönkålstider. Korven går att byta ut mot vegetariskt alternativ.

Skriv ut440

    1 liten gul lök, skalad och hackad

    3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    1 röd chili, finhackad

    2 msk olivolja

    1 dl vitt vin

    160 g (ca 2 liter) strimlad färsk grönkål

    8 dl kycklingbuljong

    1 burk vita bönor (380 g), sköljda

    1 tsk rivet citronskal (ekologisk)

    2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Tillbehör

    2 smakrika korvar med ca hälften grönsaker

    4 msk färskriven parmesanost

    ev lite olivolja

    1. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lökhacket samt chilin lätt utan att det tar färg.
    2. Häll i vinet och låt det koka ett par minuter på hög värme utan lock.
    3. Tillsätt grönkålen och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
    4. Häll i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
    5. Tillsätt hälften av bönorna och mixa soppan slät. Smaksätt med salt, peppar och rivet citronskal.
    6. Lägg i resten av bönorna och hetta upp. Skär korven i sneda skivor och stek dem sakta på svag värme i sitt eget fett i en stekpanna.
    7. Servera soppan med korvskivor och riven parmesan. Droppa gärna i lite god olivolja.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Grönkål

    Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept