Grillad lax med bön-rucolasallad 

Grilla lax i folie så slipper du att den fastnar på gallret. Bjud en härlig bönsallad med rucola till. Det är gott med en klick tzatziki, pesto eller guacamole till.

Skriv ut4-6 portioner40 minuter

    700 laxfilé, gärna mittbit med skinn

    1 citron, tunt skivad

    ½ kruka dill

    2 msk olivolja

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar

    Dessutom

    2 stora ark grillfolie

    Bönsallad med rucola

    1 förpackning (ca 400 g), blandade bönor, sköljda och avrunna

    1 förpackning (ca 400 g), stora vita bönor, sköljda och avrunna

    1 burk (150 g), majskorn, avrunna

    1 burk (200 g), strimlad grillad paprika i olja

    2 msk balsamvinäger

    1 liten påse (65 g) rucola

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    pesto, tzatziki eller guacamole

    1. Förbered en fin glöd.
    2. Bena ur laxen och lägg den på dubbla folieark med skinnsidan ner. Salta och peppra ordentligt.
    3. Lägg citronskivor och dill över laxen. Ringla över olivoljan.
    4. Vik upp folien över fisken och gör ett väl förslutet paket. Lägg det på grillen och låt laxen baka i cirka 15-20 minuter beroende på tjocklek tills den är genomstekt men inte torr.
    5. Blanda bönor, majs och grillad paprika med oljan ur burken, balsamvinäger och salt och peppar.
    6. Vänd i rucolan precis vid servering. Servera salladen med laxen och pesto, tzatziki eller guacamole.

    Både recept och film på pesto hittar du här:

    http://www.sundkurs.se/sunda-recept/pesto-x-3/

    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept