Fish n’ chips är en engelsk klassiker med fisk. Här serverad med så kallat ”mushy peas”, alltså mosade ärtor istället för tartarsås. Bra fiskrätt till vardags!
Skriv ut445
Chips
700 g potatis
2 msk olivolja
2 krm salt och nymald svartpeppar
Fisk
4 färska torsk- eller koljafiléer, ca 150 g styck
¾ dl fullkornsvetemjöl
1 ägg
1 ½ dl pankoflingor eller ströbröd (panko är japansk knaprigt ströbröd)
oliv- eller rapsolja till stekning
2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Mushy peas
250 g frysta gröna ärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 krm salt
Till servering
citronklyftor
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med ”chipsen”. Skrubba och klyfta potatisen. Lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olja, salt och peppar och blanda runt. Stek i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Gör ärtorna under tiden. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
Lägg i ärtor och skalade hela vitlöksklyftor. Koka i 3-4 minuter och häll av vattnet. Häll ärtor och vitlök i en mixer eller använd stavmixer.
Tillsätt olja och salt och mixa slätt. Håll varmt.
Salta och peppra fiskfiléerna. Vänd dem i mjöl, doppa dem sedan i uppvispat ägg och avsluta med att vända i pankoflingor eller ströbröd.
Stek i olja i en stekpanna ett par minuter på var sida tills ytan blir gyllene och frasig. Servera direkt med tillbehören.