Fish n’ chips med ”mushy peas”

Fish n’ chips är en engelsk klassiker med fisk. Här serverad med så kallat ”mushy peas”, alltså mosade ärtor istället för tartarsås. Bra fiskrätt till vardags!

Skriv ut445

    Chips

    700 g potatis

    2 msk olivolja

    2 krm salt och nymald svartpeppar

    Fisk

    4 färska torsk- eller koljafiléer, ca 150 g styck

    ¾ dl fullkornsvetemjöl

    1 ägg

    1 ½ dl pankoflingor eller ströbröd (panko är japansk knaprigt ströbröd)

    oliv- eller rapsolja till stekning

    2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Mushy peas

    250 g frysta gröna ärtor

    2 vitlöksklyftor

    2 msk olivolja

    1 krm salt

    Till servering

    citronklyftor

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Börja med ”chipsen”. Skrubba och klyfta potatisen. Lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olja, salt och peppar och blanda runt. Stek i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
    3. Gör ärtorna under tiden. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
    4. Lägg i ärtor och skalade hela vitlöksklyftor. Koka i 3-4 minuter och häll av vattnet. Häll ärtor och vitlök i en mixer eller använd stavmixer.
    5. Tillsätt olja och salt och mixa slätt. Håll varmt.
    6. Salta och peppra fiskfiléerna. Vänd dem i mjöl, doppa dem sedan i uppvispat ägg och avsluta med att vända i pankoflingor eller ströbröd.
    7. Stek i olja i en stekpanna ett par minuter på var sida tills ytan blir gyllene och frasig. Servera direkt med tillbehören.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept