Falafel med tillbehör

Det är mycket lättare än vad man tror att göra egna falafel. Här är dessutom en enklare variant där man steker dem istället för friterar. Nyttig snabbmat och perfekt fredagsmys!

Skriv ut4-6/16 stycken45 + tid för blötläggning över natten

Falafel

250 g torkade kikärtor

1 gul lök, skalad och hackad

3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 dl hackad bladpersilja eller koriander

1 tsk bakpulver

2 tsk malen spiskummin

2 tsk malen koriander

2 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

1 msk tahini (sesampasta), alt 1 tsk sesamolja

1 ägg

oliv- eller rapsolja till stekning

Till servering

pitabröd

ajvar relish, paprikaröra på burk

½ isbergssallatshuvud, finstrimlat

  1. Lägg kikärtorna i blöt i en bunke över natten.
  2. Skölj ärtorna ordentligt i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Blanda ihop myntayoghurten och ställ i kylen under tiden.
  4. Lägga alla ingredienser till falafeln i en matberedare med kniv och kör till en grynig massa. Forma golfbollsstora bollar av smeten, platta till en aning och lägg på en sköljd skärbräda.
  5. Hetta upp rikligt med olja i en stor panna och stek bollarna, några åt gången cirka 2 minuter på var sida. Låt de rinna av på hushållspapper.
  6. Servera falafeln med isbergssallat, ajvar relish, myntayoghurt, tomatsallad och pitabröd.

Myntayoghurt

2 dl mild naturell yoghurt

1 kruka mynta, hackade blad

1 msk olivolja

Blanda ihop myntayoghurten och ställ i kylen.

Tomatsallad

300 g tomater av olika sorter, skivade

1 liten rödlök, skalad och skivad

1 msk olivolja

2 tsk rödvinsvinäger

1 krm salt och nymald svartpeppar

  1. Blanda tomater, rödlök, olja och vinäger till tomatsalladen.
  2. Smaka av med salt och peppar.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept