Bönburgare med pico di gallo, avokado och ägg

De här bönburgarna är godare än traditionella med kött. Mycket smak och kladd. Precis som en burgare ska vara.

Skriv ut445

Bönburgare

2 burkar svarta bönor, (à 400 g)

½ gul lök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor, skalade och rivna

1 ägg

2 tsk mald spiskummin

½ dl potatismjöl

2 msk bbq-sås, rökig

1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

olivolja till stekning

  1. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem.
  2. Lägg dem i matberedare.
  3. Tillsätt lök och vitlök.
  4. Knäck i ägget och tillsätt spiskummin.
  5. Kör till en grov smet och låt gärna några bönor vara hela.
  6. Blanda i potatismjölet, bbq-såsen, salt och peppar.
  7.  Forma till 4 biffar med blöta händer och lägg på en blöt skärbräda.
  8. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och stek cirka 2 minuter på varje sida.

Pico de gallo

4-5 stora plommontomater, finhackade

½ gul lök, skalad och finhackad

½-1 chili, delad, urkärnad och finhackad

1 kruka färsk koriander, hackad

pressad saft av ½ lime

2 msk olivolja

1 krm strösocker

1 krm salt

1. Blanda alla ingredienser till pico di gallon. Ställ åt sidan.

Till servering

4 hamburgerbröd, gärna hembakta, se receptarkivet

4 tsk majonnäs, hemgjord eller färdigköpt

4 blad grönsallat

1 avokado, skalad, urkärnad och i skivor

4 ägg, stekta

ev srirachasås (asiatisk chilisås, finns i välsorterad butik)

  1. Dela och rosta bröden lätt.
  2. Lägg en klick majonnäs på underdelen av bröden. Lägg på sallat, burgare, avokado, pico de gallo och stekt ägg. Toppa ev med lite srirachasås.
  3. Lägg på överdelen av bröden och servera.
Sundkurs Kompass

Matnyttigt

Bönor

Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

Relaterade recept

Se mer recept