Bakad potatis med lättstekt tomat, spenat och fetaost

Bakad potatis är en perfekt lunchrätt. Bara att stoppa in i ugnen och bjuda med en god fyllning. Eller så kan du servera den som tillbehör till en liten bit kött eller fisk.

Skriv ut4 portioner1 timme

    4 bakpotatisar

    1 liten rödlök, gärna färsk, hackad

    2 tomater, grovt tärnade

    1 vitlöksklyfta, skalad och hackad

    1 liten påse spenat (ca 60 g)

    150 g fetaost, 10%

    olivolja till stekning + lite till potatisen

    1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Stick potatisen några gånger med en potatissticka eller vass kniv.
    3. Lägg dem i en form och baka cirka 50-60 minuter i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk.
    4. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och stek löken mjuk utan att den tar färg.
    5. Lägg i tomater och vitlök och låt det fräsa ihop någon minut.
    6. Vänd i spenaten och låt den mjukna.
    7. Lägg i fetaost delad i bitar och låt dem smälta något.
    8. Skär ett kryss i varje potatis och kläm till så de öppnar sig.
    9. Droppa i lite olja och fördela fyllningen i varje potatis.
    10. Salta och peppra.

     

    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Spenat

    Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept