Mat för livet

Här hittar du mat som du kan äta med lust och glädje – alltid! Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan. Nya recept kommer varje vecka.

Foliepaket på grillen med sötpotatis och lax

Hela middagen i ett paket. Enkelt och gott.

Skriv ut4 portioner40 minuter

    600 g färsk laxfilé, urbenad och skuren i fyra portionsbitar

    1 sötpotatis (ca 300 g)

    2 färska gula lökar

    150 g färska eller frysta gröna bönor och/eller vaxbönor

    olivolja till folien och att ringla över

    1 tsk salt och nymald svartpeppar

    Till servering

    pesto

    sugar snaps och grovt surdegsbröd

    1. Skala och skiva sötpotatisen i cirka 1 centimeter tjocka skivor.
    2. Koka dem i vatten i en kastrull 5 minuter.
    3. Låt potatisen rinna av.
    4. Förbered fyra paket av dubbla ark ugnsfolie, 40 x 40 centimeter.
    5. Ringla lite olivolja i mitten av varje ark och lägg på sötpotatis och lax.
    6. Ansa och skär lökarna i fyra delar på längden.
    7. Lägg lökarna och bönorna runtom laxen.
    8. Salta och peppra ordentligt.
    9. Ringla över lite olivolja och förslut paketen väl.
    10. Lägg paketen på galler över riktigt varm glöd. Sätt på locket på grillen med spjället öppet. Efter 15 – 20 minuter är laxen klar. Eller tillaga i ugn i 200 grader cirka 15 – 20 minuter.
    11. Servera med pesto, sugar snaps och lite gott surdegsbröd att suga upp den goda skyn med.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept