Vit bönsoppa med smakfull topping

Len och mättande bönsoppa med smakrik topping av avokado, chili, persilja eller koriander och krispiga krutonger.

Skriv ut420 minuter

    1 gul lök, skalad och hackad

    2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    2 msk olivolja

    2 förpackningar stora vita bönor (à ca 400 g)

    7 dl vatten + 2 msk koncentrerad kycklingfond

    1 ekologisk citron, rivet skal

    1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    1 avokado, skalad, urkärnad och skivad

    1 chili, urkärnad och finhackad

    4 msk hackad bladpersilja eller koriander

    1 msk olivolja

    1 liten ciabatta, smulad och stekt i lite olivolja

    1. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs löksorterna lätt utan att de tar färg.
    2. Häll av och skölj bönorna. Lägg bönor, vatten och fond i grytan och låt det koka ihop 5 minuter.
    3. Mixa soppan slät.
    4. Rör i citronskalet och krydda med salt och peppar.
    5. Servera soppan med avokado, chili, persilja eller koriander på toppen. Bjud krispiga krutonger till.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept