Vintersallad

Visst är det gott med sallad även på vintern? Med de råvaror som finns nu smakar salladen som bäst. Bra för både smak och miljö. Frossa i kål, citrus och rotfrukter. Ta en titt på filmen nedan också.

Skriv ut425 minuter

    2 gulbetor, skalade och grovrivna

    2 polkabetor, skalade och tunt skivade på mandolin, matberedare eller med osthyvel

    1 stor klyfta rödkål, grovriven

    100 g grönkål, riven i bitar, mittsträng borttagen

    2 apelsiner, skalade och skivade

    100 g fetost, gärna mager

    2 msk rostad, flagad mandel

    1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Apelsinvinägrett

    1 apelsin, pressad saft

    1 dl mild olivolja

    1 tsk flytande honung

    1 msk fransk senap

    1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    1. Vispa ihop vinägretten i en stor skål.
    2. Tillsätt riven rödkål och grönkål i bitar och massera med rena händer så kålsorterna blir mjuka och blanka av vinägretten.
    3. Vänd i skivad polkabeta samt apelsinskivor.
    4. Lägg upp salladen på ett vackert fat och smula över fetaost och strö på flagad, rostad mandel. Salta och peppra.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Citrus

    Apelsiner, citroner m m innehåller förutom rikligt med C-vitamin bl a naringin som sänker kolesterolnivåer, är antiinflammatoriskt och har antioxidant effekt.

    Grönkål

    Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.

    Relaterade recept

    Se mer recept