Ungersk gulasch

God vintergryta med mycket smak.

Skriv ut4 portioner20 minuter + 1 timme för kokning

    450 g benfri märgpipa, tärnad (ca 2×2 cm)

    2 gula lökar, skalade och grovhackad

    2 stora morötter, skalade och grovt skivade

    1 stor palsternacka, skalad och grovt skivad

    200 g kålrot, skalad och grovt tärnad

    100 g rotselleri, skalad och grovt tärnad

    2 röda paprikor, urkärnade och grovt tärnade

    oliv- eller rapsolja till stekning

    4 msk tomatpuré

    ½ msk hela kumminfrön

    1 msk paprikapulver, helst rökt

    7 dl vatten + 1 ½ oxbuljongtärningar

    majsstärkelse eller potatismjöl

    rivet skal från 1 citron, ekologisk

    salt och nymald svartpeppar

    Till servering

    råris

    gröna grönsaker eller sallad

    1. Fräs först löken i olja i en stekpanna utan att den tar färg och lägg över i en stor gryta.
    2. Gör likadant med rotfrukter och paprika.
    3. Fortsätt med köttet och fräs det i omgångar tills det blir lite brynt.
    4. Lägg det i grytan och tillsätt tomatpurén.
    5. Sätt grytan på värmen och fräs ihop allt med tomatpuré ett par minuter.
    6. Mortla kumminfröna lätt och tillsätt det tillsammans med paprikapulvret.
    7. Häll på vattnet och smula i buljongen.
    8. Låt grytan sjuda sakta under lock cirka en timme tills köttet är mört.
    9. Red av grytan med lite majsstärkelse eller potatismjöl.
    10. Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar.
    11. Servera med råris och gröna grönsaker eller sallad.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept