Ugnsbakad lax med asiatiska smaker
Lax toppad med härligt friska smaker. Får du över kan du absolut äta den kall som pålägg på en knäckebrödsmacka dagen efter.
1 laxsida med skinn (600-700 g), urbenad
2 msk riven färsk ingefära
1 chili, delad, urkärnad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
½ kruka koriander, hackad
2 msk olivolja
½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
Ris, t ex råris, fullkornsris, basmatiris
Fräst bladgrönt, t ex pak choi eller spenat
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg laxen i en smord ugnssäker form.
- Blanda ingefära, chili, vitlök och koriander med olivoljan och lägg på laxen.
- Salt och peppra.
- Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
- Koka ris och stek det bladgröna under tiden och servera till laxen.
Matnyttigt
Lax
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.
Relaterade recept
Se mer recept