Två råkostsallader
Perfekta tillbehör till det mesta. Med en god vinägrett blir salladen saftig och fin.
Skriv ut4-6 portioner30 minuter
Råkostsallad med morötter och polkabetor med citronvinägrett och bladpersilja
3 medelstora morötter, skalade och hyvlade på längden, gärna med mandolin
2 polkabetor, skalade och tunt hyvlade, gärna med mandolin
1 dl hackad bladpersilja
1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Citronvinägrett
1 ekologisk citron, saft och finrivet skal (ca 3 msk saft)
½ dl olivolja
½ tsk honung
1 krm salt
- Vispa ihop vinägretten.
- Blanda morötter och polkabetor i en stor skål.
- Blanda i vinägretten och persiljan. Salta lätt och peppra väl.
- Lägg upp på ett stort fat.
Riven kålrot, kramad grönkål och riven rödbeta med apelsinvinägrett och rostade pumpakärnor
200 g kålrot, skalad och finriven
2 stora rödbetor, skalade och finrivna
50 g grönkål, finstrimlad (mittsträng borttagen)
1 msk olivolja
1 apelsin eller blodapelsin, tunt skivad
2 msk pumpakärnor, lätt rostade
1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Apelsinvinägrett
1 apelsin eller blodapelsin (ca 5 msk saft)
½ dl olivolja
½ tsk honung
1 krm salt
- Vispa ihop vinägretten.
- Krama grönkålen mjuk med oljan.
- Lägg upp kålrot, rödbetor och grönkål i tre högar i en stor skål eller på ett stort fat.
- Skeda över vinägretten och dekorera med apelsinskivor.
- Salta och peppra lätt och strö på pumpakärnor.
Matnyttigt
Grönkål
Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.
Relaterade recept
Se mer recept