Två råkostsallader

Perfekta tillbehör till det mesta. Med en god vinägrett blir salladen saftig och fin.

Skriv ut4-6 portioner30 minuter

Råkostsallad med morötter och polkabetor med citronvinägrett och bladpersilja

3 medelstora morötter, skalade och hyvlade på längden, gärna med mandolin

2 polkabetor, skalade och tunt hyvlade, gärna med mandolin

1 dl hackad bladpersilja

1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Citronvinägrett

1 ekologisk citron, saft och finrivet skal (ca 3 msk saft)

½ dl olivolja

½ tsk honung

1 krm salt

  1. Vispa ihop vinägretten.
  2. Blanda morötter och polkabetor i en stor skål.
  3. Blanda i vinägretten och persiljan. Salta lätt och peppra väl.
  4. Lägg upp på ett stort fat.

Riven kålrot, kramad grönkål och riven rödbeta med apelsinvinägrett och rostade pumpakärnor

200 g kålrot, skalad och finriven

2 stora rödbetor, skalade och finrivna

50 g grönkål, finstrimlad (mittsträng borttagen)

1 msk olivolja

1 apelsin eller blodapelsin, tunt skivad

2 msk pumpakärnor, lätt rostade

1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Apelsinvinägrett

1 apelsin eller blodapelsin (ca 5 msk saft)

½ dl olivolja

½ tsk honung

1 krm salt

  1. Vispa ihop vinägretten.
  2. Krama grönkålen mjuk med oljan.
  3. Lägg upp kålrot, rödbetor och grönkål i tre högar i en stor skål eller på ett stort fat.
  4. Skeda över vinägretten och dekorera med apelsinskivor.
  5. Salta och peppra lätt och strö på pumpakärnor.
Sundkurs Kompass

Matnyttigt

Grönkål

Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.

Relaterade recept

Se mer recept