Tortilla – Spansk potatisomelett

Sista rätten i vårt potatistema – spansk tortilla. Alla som varit i Spanien känner igen den här goda tapasrätten. Ät den kall som tilltugg eller varm som tillbehör till kött eller fisk med sallad till.

Skriv ut4-61 timme

    4 potatisar (ca 350 g), skalade och tärnade

    1 liten gul lök, skalad och hackad

    2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    2/3 dl olivolja

    4 ägg

    ½ tsk salt

    Till servering

    blandad sallad, gärna grov som exempelvis grönkål, morot, äpple

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Hetta upp oljan i en ugnssäker stekpanna och mjukstek lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt sedan potatisen och bryn försiktigt cirka 4-5 minuter.
    • Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av.
    • Vispa ihop äggen.
    • Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Salta lätt.
    • Stek på svag värme cirka 10 minuter tills tortillan stelnar lite och potatisen mjuknar.
    • Ställ in stekpannan mitt i ugnen cirka 20 minuter och stek klart.
    • Ta ut tortillan, låt den svalna och skär sedan i små tårtbitar.
    • Servera med sallad.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept