Tonfiskpizza
Det är gott med tonfisk på pizzan. Lite fullkornsmjöl i degen gör den mustig.
Skriv ut4 portioner1 timme och 15 minuter inkl jäsning
Pizzadeg 4 portionspizzor
25 g jäst
2 ½ dl vatten, 37 grader
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
2 dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
4 dl specialvetemjöl
- Smula jästen i en bunke helst till en assistent då degen ska arbetas kraftigt.
- Häll i vattnet och blanda tills jästen löst sig.
- Lägg i salt och olja och blanda.
- Tillsätt mjölet lite i sänder medan degen arbetas cirka 10 minuter.
- Låt den jäsa under bakduk på dragfri plats minst 30 minuter.
Tomatsås
1 liten gul lök, skalad och hackad
3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater, alt krossade tomater (400 g)
2 tsk torkad oregano
2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
- Fräs lök och vitlök i olja i en panna utan att det tar färg.
- Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning 1 minut.
- Häll i tomaterna och krossa dem med en sked.
- Tillsätt oreganon. Låt det koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås
- cirka 15-20 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
Tonfisktopping
2 dl tomatsås, hemlagad eller köpt
2 dl finriven lagrad mager ost
1 burk tonfisk i olja (185 g), avrunnen
1 rödlök, skalad och skivad
100 g babyspenat eller strimlad grönkål (mittsträngen borttagen)
1 dl oliver av god kvalitet
lite olivolja
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft (så kan du grädda alla på en gång).
- Baka ut 4 portionspizzor av degen och lägg dem på 2 bakpappersklädda plåtar.
- Toppa pizzorna med lite av såsen, cirka 2-3 msk på varje. Har man för mycket blir pizzan blöt.
- Lägg på osten, tonfisk, rödlök, spenat eller grönkål och oliver.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills de får lite färg.
- Droppa över lite olja.
Matnyttigt
Grönkål
Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.
Relaterade recept
Se mer recept