Svartbönsoppa med medelhavsgrönsaker

Svartbönsoppa med medelhavsgrönsakerolivbaguetter

Matig och mustig med smak av medelhavet är den här soppan som blir som en hel måltid.

Skriv ut630

    ½ zucchini (ca 200 g), tärnad

    ½ aubergine (ca 200 g), tärnad

    1 paprika, delad, urkärnad och tärnad

    ½ gul lök, skalad och hackad

    3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    2 msk olivolja

    2 tsk torkade blandade örtkryddor

    1 burk krossade tomater av god kvalitet, (ca 400 g)

    5 dl ekologisk grönsaksbuljong

    1 förpackning svarta bönor (ca 400 g), sköljda

    salt, nymald svartpeppar

    Till servering

    4 msk riven parmesanost

    lite yoghurt

    grovt bröd, t ex olivbaguette, se recept

    1. Fräs grönsaker, lök och vitlök mjuka i olja i en stor gryta tillsammans med örtkryddor utan att det bränns.
    2. Häll i tomater och buljong och låt det sjuda utan lock i cirka 10 minuter. Rör då och då.
    3. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
    4. Servera med nyriven parmesanost, en klick yoghurt och gärna grovt bröd.

     

     

    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept