Supersoppa av grönkål, broccoli och sojabönor

Perfekt att laga om man har kvar grönkål från julen. Sojabönorna ger både protein och mättnad.

Skriv ut4 portioner35 minuter

    1 liten gul lök, skalad och hackad

    2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    80 g (ca 1 liter) strimlad färsk grönkål

    1 broccolistånd (250 g), skuret i bitar, även stamen

    oliv- eller rapsolja till stekning

    1 liter vatten

    1 ½ grönsaksbuljongtärningar

    1 förp sojabönor (380 g), sköljda

    1 tsk rivet citronskal (ekologisk)

    2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Tillbehör

    ev lite olivolja

    gärna lite rostade nötter eller frön att toppa med

    Till servering

    grovt bröd och mager ost

    ev lite rester av stekt lax

    1. Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta och fräs lökhacket lätt utan att det tar färg.
    2. Tillsätt grönkålen och broccolin och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
    3. Häll i vattnet och smula i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
    4. Tillsätt bönorna och mixa soppan slät.
    5. Smaksätt med salt, peppar och rivet citronskal.
    6. Servera soppan med lite god olivolja och gärna några rostade nötter eller frön på toppen.
    7. Har du en rest av stekt lax hemma så toppa gärna med det.
    8. Bjud bröd och mager ost till.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Grönkål

    Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.

    Relaterade recept

    Se mer recept