Sötpotatissoppa med frötopping

Krämig, söt och god soppa med krispig topping. Gott när det börjar bli lite kyligt.

Skriv ut4-6 portioner50 minuter

    800 g sötpotatis

    1 gul lök, skalad och hackad

    2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    1 tumstor bit ingefära, riven

    3 msk raps- eller olivolja

    3 dl grönsaksbuljong

    2 1/2 dl växtbaserad ”grädde” av exempelvis havre

    1 lime, pressad saft

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    1 dl blandade frön, t ex pumpa- och solrosfrö

    1 tsk rapsolja

    2 krm malen kanel

    1/2 krm chilipulver (kan uteslutas)

    1/2 krm salt

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Dela potatisarna längs med och lägg dem med den skurna sidan ner på en bakpappersklädd plåt.
    3. Baka dem cirka 35 minuter tills köttet är helt mjukt.
    4. Låt svalna tills det är hanterbart och gröp sedan ur fruktköttet. Ställ åt sidan.
    5. Stek lök, vitlök och ingefära lätt i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
    6. Lägg i det urgröpta potatisköttet och tillsätt buljongen och den växtbaserade ”grädden” och blanda väl.
    7. Låt det koka upp och mixa sedan med mixerstav direkt i kastrullen.
    8. Tillsätt rivet limeskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
    9. Stek fröna hastigt i rapsoljan så de precis börjar få färg. Salta lätt.
    10. Servera soppan med fröströsslet.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept