Shepherds-paj
En engelsk klassiker och praktisk allt-i-ett-rätt. Servera med mycket grönt.
Potatismoslock
500 g mjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar
1 dl mjölk
1 msk olivolja
1 äggula
3 msk riven ost, 17%
1 krm riven muskotnöt
2 krm salt samt nymald svartpeppar efter smak
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt.
- Hetta upp mjölken tillsammans med oljan och rör i den i potatismoset med äggulan och osten. Smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ åt sidan.
Fyllning
300 g lammfärs
1 morot, skalad och tärnad
1 liten palsternacka, skalad och tärnad
1 bit kålrot (ca 100 g), skalad och tärnad
1 gul lök, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
oliv- eller rapsolja till stekning
3 msk tomatpuré
1 msk worschestershiresås
2 dl frysta ärtor
1 tsk salt samt nymald svartpeppar efter smak
Till servering
stor grönsallad
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt.
- Hetta upp mjölken tillsammans med oljan och rör i den i potatismoset med äggulan och osten. Smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Bryn alla rotsaker i olja i en stor panna tills de får lite färg. Tillsätt löksorterna mot slutet. Ta upp rotsaker och lök och ställ åt sidan.
- Bryn färsen i samma panna och tillsätt den brynta rotsaksblandningen, tomatpuré och worchestershiresås. Salta och peppra.
- Lägg i ärtorna och låt det fräsa samman ett par minuter.
- Häll allt i en ugnssäker form och klicka potatismoset över.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Bjud pajen med en stor grönsallad till.
Relaterade recept
Se mer recept