Senapsmarinerade rotfrukter med puylinser

Ljummen sallad som passar bra med linser och kanske en liten bit kött, fisk eller fågel.

Skriv ut4-650 minuter

    1 kg blandade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, kålrot, betor, skalade och

    i grova bitar

    1 stor rödlök, skalad och klyftad

    1 dl urkärnade kalamataoliver

    3 msk olivolja

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    3 dl svarta linser, s k beluga- eller puylinser

    Marinad

    3 msk färskpressad citron

    1 liten vitlöksklyfta, skalad och riven

    ¾ tsk fransk senap

    1 ½ dl oliv- eller rapsolja

    ¾ tsk honung

    Till servering

    ½ dl hackade örter, t ex persilja, timjan eller oregano

    Eventuellt en bit fisk eller fågel

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Lägg rotfrukter, rödlök och oliver i en stor långpanna och blanda runt med olivoljan. Salta och peppra.
    3. Rosta mitt i ugnen cirka 30 minuter tills rotfrukterna fått fin färg.
    4. Koka under tiden linserna enligt anvisning på paketet och blanda ingredienserna till marinaden.
    5. Häll marinaden över rotfrukterna medan de ännu är varma.
    6. Blanda i linserna och toppa med örter.
    7. Servera som det är eller till kött, fisk eller fågel.

     

    Tips!

    Svarta så kallade belugalinser eller puylinser är bra för de är spänstiga och håller ihop efter kokning.

    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept