Senapsgriljerad kalkonstek med rostad brysselkål med apelsinvinägrett

Prova kalkonstek i jul. Saftigt och gott kött. Varm rödkålssallad passar också bra till.

Skriv ut61 timme och 30 minuter

Kalkonstek

1 kalkonstek (800 g)

1 msk oliv- eller rapsolja

2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Griljering

1 äggula

3 msk grovkorning osötad senap

2 msk ströbröd

Till servering

Varm rödkålssallad, se receptarkivet

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kalkonsteken hastigt runtom så att den får lite färg. Salta och peppra.
  3. Lägg steken i en ugnssäker form och låt den gå klart i mitten av ugnen. När innertemperaturen är 75 grader är det klart. Det tar cirka 1 timme. Ta ut och låt köttet vila.
  4. Höj värmen till 250 grader.
  5. Vispa upp äggulan till griljeringen och blanda med senapen och ströbrödet.
  6. Bred det över köttet och griljera i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
  7. Låt steken svalna lite innan du skär upp den i tunna skivor och serverar med brysselkålen och gärna varm rödkålssallad.

Rostad brysselkål

500 g brysselkål, ansade och delade

2 msk olivolja

2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Apelsinvinägrett

1 apelsin, pressad saft

1 dl olivolja

1 tsk flytande honung

1 msk grovkorning osötad senap

2 tsk vallmofrö

1 krm salt

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg kålen i en stor långpanna och ringla över oljan. Salta och peppra.
  3. Rosta i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept