Sallad med snabbgravad och stekt lax

Det är gott att snabbgrava laxen innan man steker den.

Skriv ut445 minuter

    600 g fin laxfilé, utan ben och skinn

    2 tsk salt

    1 msk rårörsocker, alt strösocker

    ½ tsk nymald svartpeppar

    oliv- eller rapsolja till stekning

    Sallad

    1 paket salladsärtor (250 g)

    1 påse sallatsmix (65 g)

    1 liten melon av valfri sort, skalad och tunt skivad

    1 knippe rädisor, skivade

    1 morot, i tunna remsor (använd potatisskalare)

    nymald svartpeppar

    Dillvinägrett

    1 tsk grov sötstark senap

    2 msk färskpressad citronsaft

    1 msk flytande honung

    ½ dl olivolja

    1 kruka hackad dill

    1. Skär laxen i cirka 2 x 2 cm stora kuber.
    2. Blanda salt och socker och klappa in laxen med det samt peppar och låt snabbgrava i kylen medan du gör salladen och vinägretten, cirka 30 minuter.
    3. Förväll salladsärtorna i kokande vatten 1-2 minuter. Spola av i kallt vatten.
    4. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten.
    5. Lägg sallatsmixen på ett stort fat och blanda med resten av grönsakerna och melonen
    6. och peppra väl.
    7. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek laxen mycket hastigt tills den får lite färg.
    8. Lägg laxen på salladen och skeda över vinägretten. Servera genast.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept