Saffranssemlor med ricotta

Ingen kommer och tro dig om du säger att det är både grahamsmjöl och morot i degen! Det gör brödet saftigare och mustigare och framför allt godare och nyttigare. Saffran och ricotta (italiensk färskost) är en ny twist på den klassiska semlan som gör sig väldigt bra tillsammans. Det här är en stor sats minisemlor men det går bra att frysa in bröden och ta fram allt eftersom. Vill du ändå ha en ganska klassisk semla hittar du recept här: klassisk semla med apelsinsmak

Skriv ut201 timme + 1 timme jästid

    ½ dl rapsolja

    2 ½ dl lättmjölk

    25 g jäst

    1 krm salt

    1 g malen saffran (2 kuvert)

    ½ dl strösocker

    1 ägg

    1 stor morot, skalad och finriven

    6 dl vetemjöl

    2 dl grahamsmjöl

    1 uppsvispat ägg till pensling

    Fyllning

    200 g mandelmassa, riven

    1 dl mjölk

    1 burk ricotta (250 g)

    1 msk flytande honung

    florsocker

    1. Hetta upp rapsolja och mjölk till 37 grader.
    2. Smula jästen i bunke, gärna till en matberedare.
    3. Häll vätskan över jästen och blanda tills den löser sig.
    4. Tillsätt salt, saffran, socker och ägg och kör lite till.
    5. Lägg i den rivna moroten.
    6. Blanda de två mjölsorterna och arbeta in det mesta av det (spar lite till utbakning) tills degen är blank och släpper från bunkens kanter.
    7. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
    8. Ta upp degen på mjölat underlag.
    9. Dela degen i 20 bitar och rulla fina små bullar och lägg på bakpappersklädda plåtar.
    10. Sätt ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
    11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda cirka 6-7 minuter. Låt svalna på galler.
    12. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av innehållet.
    13. Blanda mandelmassan med det urgröpta samt mjölken till en massa.
    14. Vispa ricottan lätt med honungen.
    15. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen och lägg på ricottablandningen.
    16. Sätt på locket.
    17. Pudra med florsocker.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept