Saffranskaka med äpple
Saffran och äpple är en härlig kombo. Med lite grahamsmjöl i smeten blir det en mustigare smak.
Skriv ut10 portioner1 timme och 10 minuter
1 ½ dl mjölk eller växtbaserat alternativ
2 dl rapsolja
1 kuvert saffran (1/2 gram)
2 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 äpplen, klyftade
1 tsk malen kanel
½ dl mandelspån
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
- Blanda mjölk och olja och tillsätt saffranet. Låt det stå cirka 15 minuter och rör då och då.
- Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
- Tillsätt oljeblandningen.
- Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt och rör i det i smeten.
- Häll smeten i formen och lägg på äppelklyftorna. Pudra över kanel och strö på mandeln.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
Relaterade recept
Se mer recept