Saffranskaka med äpple

Saffran och äpple är en härlig kombo. Med lite grahamsmjöl i smeten blir det en mustigare smak.

Skriv ut10 portioner1 timme och 10 minuter

    1 ½ dl mjölk eller växtbaserat alternativ

    2 dl rapsolja

    1 kuvert saffran (1/2 gram)

    2 ägg

    2 dl strösocker

    2 ½ dl vetemjöl

    1 ½ dl grahamsmjöl

    2 tsk bakpulver

    1 krm salt

    2 äpplen, klyftade

    1 tsk malen kanel

    ½ dl mandelspån

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
    3. Blanda mjölk och olja och tillsätt saffranet. Låt det stå cirka 15 minuter och rör då och då.
    4. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
    5. Tillsätt oljeblandningen.
    6. Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt och rör i det i smeten.
    7. Häll smeten i formen och lägg på äppelklyftorna. Pudra över kanel och strö på mandeln.
    8. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept