Gör saffransbullarna lite hälsosammare med en del fullkornsdinkel i degen samt rapsolja istället för smör. Det är inte bara nyttigare utan ger ett saftigt och gott bröd.
Skriv ut2045 minuter + 80 minuter för jäsning
2 dl rapsolja
5 dl mellanmjölk
50 g jäst för söta degar (1 paket)
½ tsk salt
1 dl strösocker
2 paket malen saffran (totalt 1 gram)
5 dl fullkornsdinkel
ca 10 dl vetemjöl
1 dl russin
Till dekoration
1 uppvispat ägg
4 msk mandelspån
Dessutom
2 brödformar, 1 ½ liter
bakplåtspapper
Lägg två hopknycklade bakplåtspapper i formarna så pass stora så de sticker upp lite över kanten.
Häll olja och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke, gärna som hör till en hushållsassistent.
Häll i den ljumma degvätskan och rör eller kör tills jästen är upplöst.
Tillsätt salt, socker och saffran.
Häll i mjölet, lite i sänder och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
Lägg i russinen och arbeta in dem.
Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i bunken 40 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat underlag och dela den i två delar.
Dela varje del i tre bitar som du rullar till cirka 4 cm tjocka längder.
Fläta längderna till två knubbiga flätor och tryck ner dem i formarna.
Låt jäsa under bakduk ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla flätorna med uppvispat ägg, strö på mandelspån och grädda dem cirka 15-20 minuter tills de får fin färg.