Saffranslängder

Gör saffransbullarna lite hälsosammare med en del fullkornsdinkel i degen samt rapsolja istället för smör. Det är inte bara nyttigare utan ger ett saftigt och gott bröd.

Skriv ut2045 minuter + 80 minuter för jäsning

    2 dl rapsolja

    5 dl mellanmjölk

    50 g jäst för söta degar (1 paket)

    ½ tsk salt

    1 dl strösocker

    2 paket malen saffran (totalt 1 gram)

    5 dl fullkornsdinkel

    ca 10 dl vetemjöl

    1 dl russin

    Till dekoration

    1 uppvispat ägg

    4 msk mandelspån

    Dessutom

    2 brödformar, 1 ½ liter

    bakplåtspapper

    1. Lägg två hopknycklade bakplåtspapper i formarna så pass stora så de sticker upp lite över kanten.
    2. Häll olja och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader.
    3. Smula jästen i en degbunke, gärna som hör till en hushållsassistent.
    4. Häll i den ljumma degvätskan och rör eller kör tills jästen är upplöst.
    5. Tillsätt salt, socker och saffran.
    6. Häll i mjölet, lite i sänder och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
    7. Lägg i russinen och arbeta in dem.
    8. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i bunken 40 minuter.
    9. Knåda degen lätt på mjölat underlag och dela den i två delar.
    10. Dela varje del i tre bitar som du rullar till cirka 4 cm tjocka längder.
    11. Fläta längderna till två knubbiga flätor och tryck ner dem i formarna.
    12. Låt jäsa under bakduk ytterligare 40 minuter.
    13. Sätt ugnen på 225 grader.
    14. Pensla flätorna med uppvispat ägg, strö på mandelspån och grädda dem cirka 15-20 minuter tills de får fin färg.
    15. Låt svalna på bakgaller.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept