Rotsellerisoppa med löjrom

En oväntad kombo som blir riktig lyxmat. Utmärkt som förrätt.

Skriv ut4-660

    1 stor gul lök, skalad och hackad

    600 g rotselleri, skalad och i bitar

    2 msk olivolja

    2 dl torrt vitt vin

    1 liter ekologisk kycklingbuljong

    2 dl matlagningsgrädde, 15 %

    2 krm salt och nymald svartpeppar

    Till servering

    80 g löjrom eller annan rom

    4 msk lätt crème fraiche

    dillkvistar

    olivolja

    1. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt rotsellerin och låt den hastigt fräsa med.
    2. Häll i vinet och låt det fräsa ihop ett par minuter.
    3. Tillsätt buljongen och låt det koka på svag värme utan lock i cirka 40 minuter tills rotsellerin är mjuk och en del av buljongen kokat bort.
    4. Mixa rotfruktsblandningen slät tillsammans med spadet och häll tillbaka i kastrullen, eller mixa direkt i kastrullen med mixerstav.
    5. Späd med grädden och smaka av med salt och peppar.
    6. Servera soppan med löjrom och crème fraiche. Garnera med dill och dra ett par varv med pepparkvarnen. Lite god olivolja är gott att droppa i.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept