Gulaschsoppa

Lite mindre kött än brukligt och mer rotfrukter är det i den här smakrika soppan som värmer gott i vinter.

Skriv ut41 1/2 timme

    350 g nötbringa eller annat grytkött, i små bitar

    2 gula lökar, skalade och grovhackade

    2 vitlöksklyftor, skalad och hackad

    100 g kålrot, skalad och i små bitar (1 medelstor)

    250 g morötter, skalade och i små bitar (3 medelstora)

    2 msk olivolja

    3 msk tomatpuré

    1 msk hela spiskumminfrön

    1 tsk paprikapulver eller ännu hellre rökt paprikapulver, s k ”smoked paprika”, finns i välsorterad butik

    ca 1 l vatten + 2 msk konc kalvfond

    rivet skal från 1 citron, ekologisk

    1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    1 dl turkisk yoghurt

    grovt bröd

    1. Fräs löken och vitlöken i olja i en stekpanna utan att den tar färg och lägg över i en stor gryta.
    2. Fortsätt med rotfrukterna och lägg åt sidan (de ska tillsättas senare).
    3. Fräs köttet i pannan tills det blir lite brynt.
    4. Lägg köttet i grytan och tillsätt tomatpurén. Sätt grytan på värmen och fräs lök och kött ytterligare ett par minuter med tomatpurén.
    5. Mortla spiskumminfröna lätt och tillsätt det tillsammans med paprikapulvret.
    6. Häll på vattnet och fonden. Låt grytan sjuda sakta under lock cirka 30 minuter.
    7. Tillsätt rotfrukterna och sjud ytterligare 10 minuter.
    8. Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar. Servera med en liten klick yoghurt och ett gott grovt bröd.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept