Rostad tomatsås
Tomaterna får en härlig koncentrerad söt smak som bryts av från sältan av sardellerna.
1 kg goda tomater, helst romanticatomater på kvist, delade
2-3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
5-6 sardellfiléer
färsk timjan, oregano eller rosmarin
2-3 msk olivolja
1 dl riven parmesanost + ½ dl till servering
1 krm salt och nymald svartpeppar
Till servering
300 g fullkornspasta
chiliflakes
basilikablad
200 g kokta bönor, t ex haricots verts
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg tomaterna på en bakpappersklädd plåt i ett lager. Lägg vitlöken och sardellfiléerna på tomaterna.
- Riv över så mycket örter du vill samt en nypa salt och massor med nymald peppar.
- Ringla över olja och skaka plåten lätt.
- Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter till tomaterna fått lite färg.
- Tippa över allt i en stor kastrull och krossa hela härligheten med en potatisstöt.
- Låt det koka ihop utan lock cirka 20 minuter på medelvärme.
- Tillsätt parmesan och låt det tjockna ytterligare några minuter.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Blanda såsen med nykokt pasta och häll upp i en stor skål eller serveringsfat. Krydda med chiliflakes.
- Dekorera med basilika och servera genast med mer parmesan att strö över samt kokta bönor. Låt pepparkvarnen gå runt.
Relaterade recept
Se mer recept