Rostad tomatsås

Tomaterna får en härlig koncentrerad söt smak som bryts av från sältan av sardellerna.

Skriv ut460

    1 kg goda tomater, helst romanticatomater på kvist, delade

    2-3 vitlöksklyftor, skalade och krossade

    5-6 sardellfiléer

    färsk timjan, oregano eller rosmarin

    2-3 msk olivolja

    1 dl riven parmesanost + ½ dl till servering

    1 krm salt och nymald svartpeppar

    Till servering

    300 g fullkornspasta

    chiliflakes

    basilikablad

    200 g kokta bönor, t ex haricots verts

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Lägg tomaterna på en bakpappersklädd plåt i ett lager. Lägg vitlöken och sardellfiléerna på tomaterna.
    3. Riv över så mycket örter du vill samt en nypa salt och massor med nymald peppar.
    4. Ringla över olja och skaka plåten lätt.
    5. Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter till tomaterna fått lite färg.
    6. Tippa över allt i en stor kastrull och krossa hela härligheten med en potatisstöt.
    7. Låt det koka ihop utan lock cirka 20 minuter på medelvärme.
    8. Tillsätt parmesan och låt det tjockna ytterligare några minuter.
    9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    10. Blanda såsen med nykokt pasta och häll upp i en stor skål eller serveringsfat. Krydda med chiliflakes.
    11. Dekorera med basilika och servera genast med mer parmesan att strö över samt kokta bönor. Låt pepparkvarnen gå runt.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept