Rostad grötblandning

Gröten blir så mycket godare med blandade gryn som dessutom är rostade. Det här är ju som en müsli, så om du vill kan du äta den okokt. Bara att strö på filen eller yoghurten.

Skriv ut4020

    5 dl havregryn

    5 dl råggryn

    3 dl dinkelgryn

    2 dl bovetegryn

    1 dl solrosfrön

    2 dl pumpafrön

    2 dl oskalat sesamfrö

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda alla gryn och frön och bred ut i tunna lager på plåtar.
    3. Rosta mitt i ugnen cirka 10-15 minuter tills det får en lätt gyllene ton. Se till att det inte bränns!
    4. Låt svalna och förvara i glasburk.
    5. Beräkna ½ dl blandning till en portion gröt och blanda med dubbla mängden vatten eller ditt val av mjölk eller mjölkdryck. Tillsätt en gnutta salt och koka 3-4 minuter under omrörning.

    Obs!

    Viktigt att det inte bränns, så håll koll på ugnen.

    Tips!

    Smaksätt gärna din gröt med lite mortlade kardemummakärnor (ca 1-2 krm per portion) och skivad banan som får koka med. Färska bär är alltid gott att toppa med.

    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Råg

    Är mer fiberrikt än vete, har lågt glykemiskt index, ger lång mättnad och innehåller mycket vitaminer och mineraler.

    Relaterade recept

    Se mer recept