Rostad gazpacho med vitlökskrutonger

Prova att rosta grönsakerna till gazpachon för en djupare smak. Härligt att ha en kanna i kylen till lunch, förrätt innan grillmiddagen eller som mellanmål. Perfekt nu när svenska tomaterna är i högsäsong.

Skriv ut6 portioner30 minuter

    2 röda paprikor, urkärnade och klyftade

    200 g körsbärstomater

    1 rödlök, skalad och klyftad

    2 vitlöksklyftor

    1 gurka, skalad och grovt skivad

    3 msk vitvinsvinäger

    1 förpackning passerade tomater (400 g)

    1 msk koncentrerad grönsaksfond

    3 msk olivolja

    ev vatten

    nymald svartpeppar efter smak

    Till dekoration

    färsk basilika

    Till servering

    2 skivor torrt bröd

    1 vitlöksklyfta, skalad och riven

    3 msk olivolja

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Lägg paprikaklyftor, tomater, rödlöksklyftor och vitlöksklyftor (med skal) på en plåt och droppa över lite olja.
    3. Rosta i mitten av ugnen cirka 12-15 minuter så det precis får lite färg. Det får inte blir bränt.
    4. Låt svalna.
    5. Skala vitlöken och lägg allt det rostade i en matberedare tillsammans med gurkan.
    6. Tillsätt vinäger, passerade tomater, fond och olja.
    7. Mixa slätt och smaka av med peppar.
    8. Låt soppan stå i kyl några timmar, gärna över natten så att smakerna utvecklas. Späd med vatten om den har tjocknat och justera kryddningen.
    9. Dekorera med basilika.
    10. Riv brödet i grova smulor.
    11. Blanda riven vitlök och olja och massera in i brödsmulorna.
    12. Stek det hastigt i torr panna så det blir krispigt och servera till soppan.
    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept