Rödbetssallad med chèvre och kryddstekta valnötter

Härlig vintersallad med mycket smak. Passar utmärkt på julbordet.

Skriv ut8 bufféportioner50 minuter

    8 medelstora färska röd- och eller gulbetor, färdigkokta går bra

    1 polkabeta, tunt hyvlad (kan uteslutas)

    1 msk olivolja

    100 g chèvre utan skal, s k chèvre doux

    ½ dl torkade tranbär

    1 näve rucola

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Kryddstekta valnötter

    1 msk rapsolja

    1 dl valnötskärnor

    1 nypa chililflakes

    ½ krm malen kanel

    Lönnsirapvinägrett

    ½ dl olivolja

    1 msk balsamvinäger

    2 msk lönnsirap eller flytande honung

    1 krm salt samt några varv med pepparkvarnen

     

    1. Koka betorna (utom polkabetan) med skal i vatten i en kastrull, cirka 45 minuter eller tills de är mjuka. Känn med sticka.
    2. Spola dem under kallt vatten och gnid av skalen.
    3. Skär betorna i klyftor och blanda med lite olivolja samt salt och nymald svartpeppar.
    4. Lägg klyftorna på ett fat och smula över chèvren. Strö på tranbären.
    5. Hetta upp rapsoljan i en panna och lägg i valnötskärnor, chiliflakes och kanel. Rör runt medan du steker dem lätt någon minut. Se upp för det bränns lätt.
    6. Strö på nötterna på salladen.
    7. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och ringla över lite av den.
    8. Dra ett par varv med pepparkvarnen.
    9. Vänd rucolan i lite vinägrett och strö på tillsammans med den hyvlade polkabetan.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Rödbetor

    Innehåller rikligt med fibrer och nitrat som sannolikt kan förbättra den fysiska prestationsförmågan. Rödbetans färgämnen har en kraftig antioxidant effekt.

    Relaterade recept

    Se mer recept