Risgröt på fullkornsris med äppelkompott

Risgröten får mustigare smak och blir mer mättande med fullkornsris.

Skriv ut41 timme och 40 minuter

Risgröt

2 ½ dl fullkornsris

5 dl vatten

1 kanelstång

3 dl mjölk, 1,5 %

1 krm salt

Till servering

mjölk eller mjölkdryck

  1. Lägg ris och vatten tillsammans med kanelstången i en kastrull. Låt sjuda 1 timme under lock tills det börjar mjukna.
  2. Tillsätt mjölken och låt gröten svälla på lägsta värme ytterligare cirka 30 minuter tills grynen är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  3. Lägg i saltet mot slutet.
  4. Servera gröten med äppelkompotten och mjölk eller mjölkdryck.

Äppelkompott

2 äpplen, fint tärnade

1 msk flytande honung

1 tsk pressad citron

1 tsk malen kanel

2 msk frysta lingon (kan uteslutas)

  1. Koka ihop äpplen, honung, citronsaft och kanel 5-7 minuter tills det blir lite mosigt.
  2. Rör i lingonen.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept