Ramen – nudelsoppa med kyckling

Ramen är japansk nudelsoppa som kan göras enkel eller mer arbetad med hemkokt buljong. Här får du en enkel variant. Perfekt att ta med i burk till jobb eller skola och bara hälla varm buljong över som du tar med i termos. Serverar du den hemma så lägger du bara alla ingredienser i skålar och häller på buljong.

Skriv ut445

Nudlar och kyckling

100 g äggnudlar

2 stora kycklingfiléer, (ca 350 g), strimlade

1 vitlöksklyfta, skalad och riven

1 msk färsk riven ingefära

2 msk japansk soja

1 stor morot, skalad och hyvlad i långa remsor

4 salladslökar, strimlade

150 g salladsärtor, strimlade

100 g böngroddar

1 chili, delad, urkärnad och finhackad

olivolja till stekning

Till servering

1 dl torrostade jordnötter

ev lite koriander och/eller mynta

srirachasås eller annan hot sauce

fisksås

  1. Tillaga äggnudlarna enligt anvisning på paketet, häll av och fördela i fyra burkar eller skålar.
  2. Stek kycklingen i lite olja på hög värme 3-4 minuter.
  3. Tillsätt vitlök, ingefära och soja och stek ytterligare en minut. Lägg det ovanpå nudlarna.
  4. Lägg alla grönsaker i lager ovanpå kycklingen.
  5. Häll den heta buljongen över nudlarna, kycklingen och grönsakerna.
  6. Servera med jordnötter, gärna koriander och/eller mynta, lite srirachasås eller annan hot sauce samt extra fisksås för sälta.

Buljong

1 liter vatten

2 msk konc kycklingfond, ekologisk

3 msk fisksås

1 msk riven färsk ingefära

1 citrongräs, delat i tre delar och bankat

2 msk flytande honung

  1. Koka upp vatten och fond och tillsätt alla ingredienser till det.
  2. Låt det sjuda 5 minuter.
  3. Ta med och hetta upp vid servering eller om du ska äta direkt, häll den heta buljongen över nudlarna, kycklingen och grönsakerna.

Tips!

Banka gräset med till exempel en mortelstav eller handtag till något köksredskap så spricker det och de fantastiska smakerna blir tillgängliga.

 

Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept