Pumpasoppa med frökex
Soppa på butternutsquash är en trevlig allt-om-året-rätt. Du kan äta den som förrätt eller som en lunch med de goda frökexen till.
Skriv ut61 timme och 40 minuter inkl kex
Pumpasoppa
1 butternutsquash-pumpa (ca 1 kg)
4 vitlöksklyftor, skalade
8 dl grönsaksbuljong
½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
olivolja
100 g äkta fetaost
50 g rucola
chiliflakes
- Dela pumpan mitt itu på längden. Skala och gröp ur kärnorna och det trådiga innanmätet med en sked. Skär pumpan i ca 3 x 3 centimeter stora tärningar.
- Koka pumpatärningarna och hela vitlöksklyftor i buljongen i en kastrull cirka 10 minuter tills pumpan är mjuk.
- Mixa direkt i kastrullen med en stavmixer till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan med lite god olivolja, fetaost, rucola och chiliflakes på toppen och frökexen till.
Frökex
½ dl vallmo- eller sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 ½ dl rismjöl
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokhett vatten
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll olja och vatten över fröblandningen, rör om ordentligt. Låt stå och svälla cirka 5 minuter.
- Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till en tunn kaka.
- Grädda i mitten av ugnen i 1 timme tills det får lite färg.
- Bryt i lämpliga bitar.
Relaterade recept
Se mer recept