Pumpasoppa med frökex

Soppa på butternutsquash är en trevlig allt-om-året-rätt. Du kan äta den som förrätt eller som en lunch med de goda frökexen till.

Skriv ut61 timme och 40 minuter inkl kex

Pumpasoppa

1 butternutsquash-pumpa (ca 1 kg)

4 vitlöksklyftor, skalade

8 dl grönsaksbuljong

½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

olivolja

100 g äkta fetaost

50 g rucola

chiliflakes

  1. Dela pumpan mitt itu på längden. Skala och gröp ur kärnorna och det trådiga innanmätet med en sked. Skär pumpan i ca 3 x 3 centimeter stora tärningar.
  2. Koka pumpatärningarna och hela vitlöksklyftor i buljongen i en kastrull cirka 10 minuter tills pumpan är mjuk.
  3. Mixa direkt i kastrullen med en stavmixer till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera soppan med lite god olivolja, fetaost, rucola och chiliflakes på toppen och frökexen till.

Frökex

½ dl vallmo- eller sesamfrön

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 ½ dl rismjöl

½ tsk salt

½ dl rapsolja

2 dl kokhett vatten

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Häll olja och vatten över fröblandningen, rör om ordentligt. Låt stå och svälla cirka 5 minuter.
  4. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till en tunn kaka.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme tills det får lite färg.
  6. Bryt i lämpliga bitar.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept