Pumparisotto med ädelost och valnötter

Så underbart god så du behöver inget kött till, bara massor av härliga grönsaker. Perfekt lördagmiddag.

Skriv ut4-61 timme

Pumpa

700 g butternut squash-pumpa, 1 liten

3 vitlöksklyftor med skal

1 liten gul lök, skalad och fint tärnad

oliv- eller rapsolja till stekning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela pumpan horisontellt och lägg halvorna med kärnhuset kvar med snittsidan ner på en bakpappersklädd plåt med lite olja.
  3. Lägg vitlöksklyftorna med skal runtomkring. Rosta i ugnen tills pumpan är mjuk, cirka 25-30 minuter. Låt svalna.
  4. Gröp ur kärnorna och släng.
  5. Skeda ur pumpaköttet och lägg i en matberedare eller använd stavmixer och mixa det helt slätt tillsammans med inkråmet av vitlöksklyftorna.

Risotto

2 vitlökslyftor, hackade

1 gul lök, hackad

3 dl arborioris

2 dl vitt vin

ca 10 dl hönsbuljong + lite mer om du ska värma upp den

oliv- eller rapsolja till stekning

½ tsk salt och nymald svartpeppar

Stekt salvia

1 dl olivolja

1 kruka salvia, bladen

Dessutom

50 g valnötskärnor, grovt hackade och rostade i torr panna

75 g mager ädelost, 17%

Till servering

Lättkokta gröna grönsaker, t ex flower sprouts*, brysselkål, broccoli, gröna bönor, edamamebönor, spenat

*flower sprouts är en korsning av grönkål och brysselkål som är mycket goda att servera lättstekta i lite olja

  1. Fräs vitlök och lök i en skvätt olja utan att det får färg i en stor vid kastrull.
  2. Tillsätt ris och vin och låt det sjuda tills vinet kokar in.
  3. Späd med varm hönsbuljong lite i taget. Låt den koka in innan du häller på nytt och reglera värmen så att risotton sjuder sakta. Rör hela tiden.
  4. Risotton ska vara lös och krämig och ha lite tuggmotstånd kvar. Det tar cirka 25 minuter.
  5. Vänd i pumpapurén och låt allt bli varmt. Smaka av med lite salt och nymald peppar.
  6. Hetta upp oljan till salvian i en panna. Lägg i bladen och stekas några sekunder tills de blir krispiga.
  7. Servera risotton med valnötter, smulad ädelost, stekt salvia och massor av lättkokta grönsaker.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept