Potatispizza med broccoli och örtolja
Pizza med potatis är gott och mättande. Prova en savojkålssallad till istället för den vanliga vitkålssalladen om du vill.
Skriv ut4 portioner1 1/2 timme
25 g jäst
2 ½ dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
1 msk olivolja
4 dl specialvetemjöl
2 dl dinkelfullkornsmjöl, vetefullkornsmjöl eller grahamsmjöl
Fyllning
600 g mjölig potatis
1 broccolistånd (250 g)
1 paket cream cheese light (200 g)
2 dl riven parmesanost
2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Örtolja
1 dl valfria örter, t ex persilja, dill, oregano
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
1 dl olivolja
Till servering
½ savojkålshuvud, strimlat
½ pressad citron
½ dl olivolja
2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
- Lös upp jästen i det ljumma vattnet i bunken till en bakassistent.
- Lägg i salt och olivolja och kör tills jästen är helt upplöst.
- Tillsätt mjölsorterna lite i taget och låt maskinen arbeta degen i 10 minuter.
- Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Knåda degen lätt och dela den i fyra delar.
- Kavla, tryck ut och försök få degen så tunn som möjligt. Gör gärna avlånga pizzor så kan du grädda fler på samma plåt.
- Hyvla eller skär potatisen mycket tunt. Du behöver inte skala den.
- Skär bort den nedre torra delen på broccolin och skär stam och buketter mycket tunt.
- Använd gärna mandolin eller osthyvel. Har du en matberedare med knivinsats kan du använda den.
- Fördela cream cheesen över bottnarna och strö på hälften av parmesanosten.
- Arrangera potatis och broccoli ovanpå och strö på resten av osten.
- Salta och peppra lätt.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills pizzorna är gyllene.
- Mixa örterna med resten av ingredienserna till örtoljan i en matberedare.
- Skeda över lite örtolja på pizzorna vid servering.
- Blanda pressad citron, olivolja, salt och peppar i en stor skål.
- Lägg i den strimlade savojkålen och krama den mjuk med rena händer och vänd om i dressingen. Servera savojkålssalladen till pizzan.
Relaterade recept
Se mer recept