Potatispizza med broccoli och örtolja

Pizza med potatis är gott och mättande. Prova en savojkålssallad till istället för den vanliga vitkålssalladen om du vill.

Skriv ut4 portioner1 1/2 timme

    25 g jäst

    2 ½ dl vatten, 37 grader

    1 tsk salt

    1 msk olivolja

    4 dl specialvetemjöl

    2 dl dinkelfullkornsmjöl, vetefullkornsmjöl eller grahamsmjöl

    Fyllning

    600 g mjölig potatis

    1 broccolistånd (250 g)

    1 paket cream cheese light (200 g)

    2 dl riven parmesanost

    2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Örtolja

    1 dl valfria örter, t ex persilja, dill, oregano

    1 vitlöksklyfta, skalad och riven

    1 dl olivolja

    Till servering

    ½ savojkålshuvud, strimlat

    ½ pressad citron

    ½ dl olivolja

    2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    1. Lös upp jästen i det ljumma vattnet i bunken till en bakassistent.
    2. Lägg i salt och olivolja och kör tills jästen är helt upplöst.
    3. Tillsätt mjölsorterna lite i taget och låt maskinen arbeta degen i 10 minuter.
    4. Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
    5. Sätt ugnen på 225 grader.
    6. Knåda degen lätt och dela den i fyra delar.
    7. Kavla, tryck ut och försök få degen så tunn som möjligt. Gör gärna avlånga pizzor så kan du grädda fler på samma plåt.
    8. Hyvla eller skär potatisen mycket tunt. Du behöver inte skala den.
    9. Skär bort den nedre torra delen på broccolin och skär stam och buketter mycket tunt.
    10. Använd gärna mandolin eller osthyvel. Har du en matberedare med knivinsats kan du använda den.
    11. Fördela cream cheesen över bottnarna och strö på hälften av parmesanosten.
    12. Arrangera potatis och broccoli ovanpå och strö på resten av osten.
    13. Salta och peppra lätt.
    14. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills pizzorna är gyllene.
    15. Mixa örterna med resten av ingredienserna till örtoljan i en matberedare.
    16. Skeda över lite örtolja på pizzorna vid servering.
    17. Blanda pressad citron, olivolja, salt och peppar i en stor skål.
    18. Lägg i den strimlade savojkålen och krama den mjuk med rena händer och vänd om i dressingen. Servera savojkålssalladen till pizzan.

     

    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept