Potatis- och purjolökssoppa med spenat och lax- och torsktärningar

Krämig vardagssoppa som blir matig med fiskbitar i. Laga soppan en dag i förväg och värm den med fisken i vid servering.

Skriv ut4-650 minuter

    1 gul lök, skalad och hackad

    1 stor purjolök, strimlad tvärsöver

    4 medelstora potatisar, skalade och tärnade

    oliv- eller rapsolja till stekning

    7 dl stark kyckling- eller grönsaksbuljong

    2 ½ dl vegetabilisk gräddalternativ, t ex av havre

    100 g babyspenat

    1 tsk salt och nymald svartpeppar

    Till servering

    300 g frysta lax- och torsktärningar, tinade eller lätt tinade

    ev lite rivet citronskal

    • Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta och fräs lök, purjo och potatis hastigt utan att det tar färg.
    • Häll i buljongen och låt det sjuda cirka 15 minuter på svag värme med lock tills potatisen är mjuk.
    • Späd med gräddalternativet och smaka av med med salt och peppar.
    • Lägg i spenaten.
    • Mixa soppan slät.
    • Vid servering hettar du upp soppan och lägger i de halvtinade eller heltinade fisktärningarna och låter det sjuda tills de är tillagade, cirka 3-4 minuter.
    • Toppa gärna lite rivet citronskal och dra några varv med pepparkvarnen.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Spenat

    Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

    Lax

    Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

    Relaterade recept

    Se mer recept