Potatis- och purjolökssoppa med knaprigt strössel

Vardag blir fest med krispigt strössel av bröd, grönkål och citronskal.

Skriv ut430 minuter

    1 gul lök, skalad och hackad

    1 stor purjolök, strimlad

    4 medelstora potatisar, skalade och tärnade

    3 msk oliv- eller rapsolja

    5 dl grönsaksbuljong

    2 dl havregrädde

    ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    1 skiva dagsgammalt bröd, smulat

    1 grönkålsblad, mycket fint strimlat (mittsträng borttagen)

    1 ekologisk citron, rivet skal

    1. Hetta upp 2 msk av oljan i en stor gryta och fräs lök, purjo och potatis hastigt utan att det tar färg.
    2. Häll i buljongen och låt det sjuda cirka 15 minuter på svag värme med lock tills potatisen är mjuk.
    3. Späd med havregrädden och smaka av med salt och peppar.
    4. Mixa soppan slät direkt i kastrullen med mixerstav.
    5. Stek brödsmulorna och grönkålen i 1 msk olja i en stekpanna. Ta upp och blanda i citronskalet.
    6. Häll upp soppan i skålar. Servera med strösslet, ringla över lite olja och dra några varv med pepparkvarnen.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Grönkål

    Innehåller mängder av hälsosamma ingredienser. Rik på kalcium, antioxidanter, alfalinolensyra (en sorts omega 3-fettsyra) C-vitamin och järn.

    Relaterade recept

    Se mer recept