Portionspizzor x 2

Pizza kan vara både gott och nyttigt om du väljer rätt sorts ingredienser. Här är två varianter på portionspizzor.

Skriv ut450 inkl jäsning

Pizza med svartkål, parmaskinka och mozzarella

1 sats pizzadeg, se recept

2 dl tomatsås, se recept

1 klump mozzarella, (125 g), skivad

1 dl riven parmesan

8 blad svartkål, stjälkarna borttagna, grovrivna blad

4 skivor parmaskinka, rivna i långa strimlor

1-2 nypor chiliflakes

olivolja

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela degen i fyra delar och kavla ut fyra avlånga portionspizzor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  3. Fördela tomatsås, mozzarella och parmesan över.
  4. Toppa med svartkål, skinka och chiliflakes.
  5. Ringla över lite olja.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Pizza med Västerbottensost, sardeller, oliver och ägg

1 sats pizzadeg, se receptarkivet

2 dl tomatsås, se receptarkivet

1 dl riven Västerbottensost

8 sardellfiléer, delade

20 kalamataoliver, urkärnade

1 liten rödlök, skalad och skivad

2 tsk oregano

1-2 nypor chiliflakes

4 små ägg

2 nävar rucola

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela degen i fyra delar och kavla ut fyra avlånga portionspizzor och lägg på bakpappersklädd plåt.
  3. Fördela tomatsås och ost över.
  4. Lägg på sardeller, oliver och rödlök.
  5. Krydda med oregano och chiliflakes.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 12 minuter.
  7. Ta ut pizzorna och knäck försiktigt ett ägg på varje.
  8. Grädda ytterligare 3-4 minuter tills vitan stannat men äggulan fortfarande är krämig.
  9. Servera med rucola på toppen.

Tomatsås

1 liten gul lök, skalad och hackad

3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

3 msk olivolja

2 msk tomatpuré

1 burk körsbärstomater, alt krossade tomater, (400 g)

2 tsk torkad oregano

2 krm salt och nymalen svartpeppar

ev 1 krm socker

  1. Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
  2. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning 1 minut.
  3. Häll i tomaterna och krossa dem med en sked.
  4. Tillsätt oreganon. Låt det koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås ca 15-20 minuter.
  5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker.

 

Pizzadeg med dinkel

25 g jäst

2 ½ dl vatten, 37 grader

3 dl fullkornsdinkel

2 ½ dl vetemjöl special

1 tsk salt

2 msk olivolja

  1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  2. Häll i mjölsorterna, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  4. Kavla ut degen till önskad form/former och lägg på fyllningen.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept