Pesto x 3

Det är så lätt att köra ihop en pesto som passar till mycket mer än bara pasta. Använd den som sås till grillade grönsaker, kött, fisk och fågel eller lägg den på en matig smörgås. Eller varför inte toppa en soppa! Blanda den med gryn i en sallad eller ringla över rostade rotfrukter. Pesto går utmärkt att göra av annat än basilika. Här kommer tre goda varianter. Från vänster ser du ärtpesto, upp till höger spenatpesto och längst ner till höger rucolapesto.

Skriv ut6 portioner15 minuter

Ärtpesto

250 g frysta små gröna ärtor, tinade

2 vitlöksklyftor, skalade

1 dl sötmandel

½ dl olivolja

1 dl riven parmesan

nymald svartpeppar efter smak

  1. Lägg de tinade ärtorna i en matberedare.
  2. Kör ärtor, vitlök och mandel till en grov massa.
  3. Häll i oljan och kör lite till.
  4. Tillsätt osten och kör ihop till en pesto.
  5. Späd med lite vatten om det blir för tjockt.
  6. Smaka av med peppar.

Spenatpesto

65-70 g färsk spenat (1 liten påse)

1 vitlöksklyfta

1 dl pumpakärnor

1 1/2 dl olivolja

3 msk finriven parmesan

nymald svartpeppar efter smak

  1. Lägg spenat, vitlök och pumpakärnor i en matberedare.
  2. Låt den gå medan du häller i oljan.
  3. Lägg i osten och kör snabbt ihop till en pesto.
  4. Smaka av med peppar.

Rucolapesto

65-70 g rucola (1 liten påse)

1 vitlöksklyfta, skalad

½ dl pinjekärnor alt solroskärnor

1 tsk honung

1 dl olivolja

1 dl finriven parmesan

  1. nymald svartpeppar efter smak

Lägg rucola, vitlök, pinje- eller solroskärnor och honung i en matberedare.

Låt den gå medan du häller i oljan.

Lägg i osten och kör snabbt ihop till en pesto.

Smaka av med peppar.

Sundkurs Kompass

Matnyttigt

Spenat

Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

Relaterade recept

Se mer recept