Pepparkakor

Ingen jul utan pepparkakor. Med vegetabiliskt fett, lite mindre socker och lite fullkorn i degen blir det inte bara nyttigare utan väldigt gott också. Det här är en stor sats som går att halvera. Om du inte vill baka allt på en gång så slå in i plast eller smörpapper och frys in eller ge bort en deg i present.

Skriv ut250-300 stycken20 minuter + 1 dygn i kyl + tid för gräddning

    300 g matfett med bra fettkvalitet, t ex ett Nyckelhålsmärkt matfett med 70%-80% fett

    3 dl strösocker

    1 dl mörk sirap

    2 påsar pepparkakskrydda

    1 msk bikarbonat

    1 krm salt

    2 dl vatten

    10 dl vetemjöl

    3 dl fullkornsvetemjöl + lite mer för utbakning

    Blanda matfett i bitar, socker och sirap, helst i maskin med degblandare.

    Lägg i kryddorna, bikarbonaten och saltet och blanda väl.

    Tillsätt sedan vattnet och blanda. Ha i mjölet, lite i taget medan maskinen går eller arbeta in det kraftigt för hand.

    Låt degen vila i plastpåse i kylen ett dygn.

    Skär bitar av degen och kavla tunt och ta ut pepparkakor med mått. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten av ugnen cirka 4-6 minuter tills de är gyllene. Låt kakorna kallna på galler.

    Sundkurs Kompass

    Relaterade recept

    Se mer recept